Ga naar de inhoud

Rijke geschiedenis

Historie

Geschiedenisrijk

Woonlocatie doordrenkt van geschiedenis

Het ENKA-complex in het zuidelijke deel van Ede is ontstaan als Nederlandsche Kunstzijdefabriek. J.C. Hartogs, een scheikundige met een ondernemershart, richtte de fabriek in 1919 op.

Spoorlijn op loopafstand

De beslissing om op deze locatie in Ede te vestigen, kwam voort uit verschillende overwegingen, waaronder een spoorlijn op loopafstand en een aantrekkelijke grondprijs.

De fabriek was gespecialiseerd in de productie van kunstzijde, zoals rayon en viscose, en speelde daarmee een belangrijke rol in de textielindustrie. En dat niet alleen: daarmee had de voormalig Edese kunstzijdefabriek ook impact op de lokale economie en werkgelegenheid. In de hoogtijdagen waren er dagelijks meer dan 500 mensen werkzaam.

Productie te kostbaar

Maar de productie van kunstzijde in Nederland werd aan het einde van de jaren negentig te kostbaar, waardoor de fabriek haar deuren moest sluiten. Sinds de sluiting in 2003 ondergaat het ENKA-terrein een transformatie tot een geschiedenisrijke locatie voor wonen, werken en ontspannen.

Monumentale status

Vroeger een fabriek, vandaag een unieke locatie waar herwaardering van het historische industriële erfgoed voelbaar is – en jij kunt er verblijven.

Direct onze brochure downloaden?